معرفی رشته و گرایش ها ارشد مکانیک
گرایش های ارشد مهندسی مکانیک عبارتند از:
-مهندسی مکانیک- گرایش ساخت و تولید
-مهندسی مکانیک- گرایش طراحی کاربردی
-مهندسی مکانیک- گرایش تبدیل انرژی
-مهندسی مکانیک- گرایش سیستم محرکه خودرو
-مهندسی مکانیک- گرایش طراحی سیستم های دینامیکی خودرو
-مهندسی مکانیک- گرایش سازه بدنه خودرو
-مکاترونیک
-مهندسی پزشکی- گرایش بیومکانیک
-مهندسی تسلیحات- گرایش سلاح
-مهندسی طراحی و ساخت خودروهای نظامی- گرایش طراحی دینامیک خودرو
-مهندسی طراحی و ساخت خودروهای نظامی- گرایش سازه و بدنه خودرو
-مهندسی طراحی و ساخت خودروهای نظامی- گرایش نیروی محرکه خودرو
رشته مهندسی مکانیک گرایش طراحی کاربردی
در گرایش طراحی کاربردی مهندسی مکانیک هدف تربیت متخصصانی است که بتوانند در مراکز تولید و کارخانهها، اجزاء و مکانیزمهای ماشین آلات مختلف را طراحی کنند. در این گرایش به بررسی انواع نیروها، حرکتها و تأثیر آنها در اجزاء مختلف ماشین پرداخته شده و بهترین حالت قطعه مورد نظر برای تمامی آن نیروها و گشتاورها برای برداشتن بهترین کارایی در عمر مناسب طراحی میگردد.
رشته مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی
این رشته جهت به کار بردن علوم و تکنولوژی مربوط جهت طرح و محاسبه اجزاء سیستمهایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارایی لازم را میدهد و آنها را جهت فعالیت در صنایع مختلف مکانیک در رشته حرارت و سیالات آماده میسازد.
رشته مهندس مکانیک گرایش ساخت و تولید
هدف این رشته این است که با به کار بردن تکنولوژی مربوط به ابزارشناسی و ابزارسازی، ریختهگری، جوشکاری، فرم دادن فلزات و … کارگاه یا کارخانههای تولیدی آماده کار در زمینه ساخت و تولید ماشینآلات صنایع را طراحی کنند.
مهندسی مکانیک گرایش بیومکانیک
بیومکانیک در واقع کاربرد علم مکانیک در بیولوژی (زیستشناسی) میباشد و در بیومکانیک هدف درک مکانیزم سیستمهای زنده است. در مورد یک اورگانیزم هم بیومکانیک کمک به درک عملکرد طبیعی آن، تخمین تغییرات در اورگانیزم و پیشنهاد روشهای مصنوعی در مورد آن مینماید. گرایش بیومکانیک توانایی طراحی و ساخت تجهیزات و مواد لوازم پزشکی، ایمپلنتها، اورتزها و پروتزهای مناسب و سازگار با بدن موجود زنده را به متخصصان می دهد.
رشته مهندسی مکانیک گرایش سیستم محرکه خودرو – سیستمهای تعلیق ترمز و فرمان – سازه بدنه خودرو
هدف این رشته تربیت متخصصانی در زمینههای مختلف اجزاء خودرو برای طراحی خودروهایی با مصرف سوخت و آلودگی بهینه و راحتی و آسایش بیشتر سرنشین و عمر مناسب در کاربردهای مختلف خودروها میباشد.
سیستمهای انرژی و محیط زیست
تربیت متخصصانی برای طراحی سیستمهای بهینه مصرف سوخت بر اساس معیارهای اقتصادی میباشد. متخصصان این رشته از مهندسی مکانیک با واحدهای مربوط به اقتصادی که میگذرانند بحثهای مکانیکی مورد نیازی که فرا میگیرند به طراحی سیستمهای انرژی بر اساس بهینه مصرف انرژی و بهینه آلودگی محیط زیست میپردازند.
مهندسی هستهای
تربیت متخصصانی برای طراحی و استفاده از انرژی هستهای است و به ۳ گرایش پرتوپزشکی، طراحی راکتور و چرخ سوخت تقسیم میشود که در گرایش راکتور به تکنولوژی تولید سوخت هستهای بر اساس طراحی راکتور مناسب و دینامیک راکتور صورت میگیرد. در گرایش چرخه سوخت به فرآیندهای سوخت هستهای از استخراج از معدن تا لحظهای که به سوخت تبدیل میشود پرداخته میشود و در گرایش پرتوپزشکی به استفاده از انرژی هستهای در کاربردهای پزشکی از جمله MRI و CT scan و … پرداخته میشود.
مهندسی دریا
تربیت متخصصانی است که به طور تخصصی در ارتباط با کشتی و سازههای دریایی مثل اسکلهها و سکوهای نقتی متحرک مطالعه میکنند و طراحی بدنه، استحکام بدنه، سیستمهای موتور گیربکس، پایداری کشتی در مقابل امواج جانبی کشتی و طراحی مربوط به ناوبری (مسیریابی کشتی) میپردازند.
بازار کار رشته مهندسی مکانیک در خارج از کشور
چشمانداز شغلی رشته مهندسی مکانیک در خارج از کشور نیز بسیار امیدبخش است. برای مثال در ایالات متحده آمریکا رشد شغلها و حرفههای مربوط به مهندسی مکانیک هر سال حدود ۱۶% (۳۵ هزار شغل) است و انتظار میرود این آهنگ رشد تا چند سال آینده هم حفظ شود. مهندسان مکانیک از روزگاران گذشته تا به امروز اغلب در بخشهای صنعتی نقش عمدهای ایفا کرده و میکنند. همچنین صنعت پزشکی و داروسازی فرصتهای شغلی جدید و هیجانانگیزی را برای مهندسان مکانیک به وجود آوردهاند تا نیروها و دانشهای زیستی را در هم بیامیزند.
زمینه های شغلی رشته مهندسی مکانیک
یک مهندس مکانیک در زمینههای مختلفی میتواند فعالیت کند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی و ساخت تمامی ماشینآلات و قطعات آنها، اعم از ماشینآلات تولیدی تمامی صنایع، لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی.
- طراحی و ساخت تجهیزات و سیستمهای انتقال و تصفیه آب، سیستمهای مکانیکی و کنترلی پالایشگاهها و کارخانجات شیمیایی.
- طراحی و ساخت تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمانها و اماکن، بالابرها و آسانسورها و سیستمهای حمل و نقل.
- ساخت ماشینآلات تلغیظ و بازیافت مواد مثل کمارخانجات قند، کاغذسازی، سیمان، نساجی، نمک و کنستانتره.
- طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی.
- ساخت تجهیزات دفاعی مانند تانک، راکت، اژدر و پلهای متحرک.
- ساخت روباتها، بازوهای مکانیکی و سیستمهای تولید.
- در ضمن یک مهندس مکانیک میتواند بهعنوان کارشناس و مشاور فنی در بانکها، شرکتهای سرمایهگذاری و بیمه و شرکتهای بازرسی و نظارت امور بینالمللی فعالیت بکند.